Agfa Click
Dat ik al ruim veertig jaar fotografie tot één van mijn leuke bezigheden reken, levert als feit weinig op, maar laat wel zien dat fotografie je lange tijd plezier kan geven. Zoals veel mensen heb ik mijn eerste foto gemaakt met een heel simpel toestelletje, en ben in de loop der tijd langzaam doorgeschoven naar een "spiegel-reflex" die nog van een filmrolletje werd voorzien. Het digitale tijdperk barstte los en ........... Aanvankelijk ging het vooral om het vastleggen van wat ik tijdens de vakantie had gezien en het opgroeien van de kinderen, maar gaandeweg wilde ik meer dan alleen "snapshots" maken.
Om mooie foto's te maken moet je eerst iets moois zien, en zo kwam ik er achter dat leren kijken bij leren fotograferen hoort. Kijken leer je niet in één dag, daar gaat tijd overheen, en liefst door veel met de camera op stap te zijn. Mij heeft het vooral veel plezier en energie opgeleverd (en nog steeds) als ik mijn camera pak en me op mooie plekjes in de natuur, de stad of waar dan ook begeef.


Maria
Sinds ik enige jaren geleden wat meer vrije tijd kreeg en ik Maria, mijn "maatje" in de fotografie, tegengekomen ben, plannen we zo af en toe een reisje om elders van de natuur of een mooie stad te genieten en uitgebreid met fotografie bezig te zijn, we hebben beiden een andere kijk op fotograferen maar het plezier hebben in het kijken en fotograferen is gezamenlijk.
Eén van de fotografen die ik heel inspirerend vindt is Joe Cornish, een engelse landschapsfotograaf die prachtige beelden vastlegt en bovendien prachtig weet te vertellen wat er nodig is voor een bijzondere foto. "Three fundamentals" noemt hij het: "Craft, Art and Soul", ik vertaal het als "Vakmanschap, Kunst en Gevoel".


Rik
Mijn werk kun je niet vergelijken met dat van Joe Cornish, maar ik probeer wel te werken met de "fundamentals" die hij noemt en op die manier foto's te maken die iets meer weergeven dan dat ene moment. Vakmanschap en, tot op zekere hoogte, kunst kun je leren. Het omgaan met je camera, en de instellingen ervan , maar ook de regels die je helpen bij het maken van een mooie compositie heb ik in de tijd dat ik met de camera op stap was beetje bij beetje opgedaan. Het gevoel is het stukje dat je helemaal zelf in een foto stopt, persoonlijk en eigenlijk een soort handtekening.
Ik heb dit project opgestart omdat het mij ontzettend leuk lijkt om die opgedane kennis door te geven, aan iedereen die wel een mooie camera heeft, maar er nog niet zo goed raad mee weet, en graag van het maken van kiekjes verder wil gaan naar het maken van een foto.

  >>> Meer over leren fotograferen op de cursus pagina >>>

Home
Foto
Foto van de maand
  Foto: Mensen
  Foto: Landschap
  Foto: Dieren
  Foto: Stad
  Foto: Nacht
  Foto: Woestijn
  Foto: Zwart wit
Over
Cursus en workshops
Contact
WardoMedia
Rik Ruward
Tel: 0623471223
E-mail: info@wardomedia.nl
KvK 53479351
facebook